POGOSTA VPRAŠANJA


 • Ali se lahko grem kopat s svežim piercingom?

Ne. S svežimi piercingi se ne smete kopati obvezno vsaj dokler traja vnetna faza celjenja (6-8 tednov, lahko tudi dlje). V tem obdobju je namreč največja nevarnost za infekcijo. Ni važno, če gre za naravne vode (morja, jezera, reke) ali bazene, terme, kopanje v kadi ipd. – kopanje odpade v vsakem primeru.

Več informacij o dopustovanju s svežimi piercingi pa najdete na tej povezavi.

 • Ali moram za prebadanje rezervirati termin?

Da, piercinge izvajamo po predhodni rezervaciji termina. Za rezervacijo nas lahko kontaktirate na 030 315 733 ali info@piercing-ibua.com. Rezervacije sprejemamo za tekoči mesec, za naslednji mesec pa odpremo rezervacije sredi tekočega meseca.

 • Ali moram rezervirati termin za menjavo piercinga?

Načeloma se lahko oglasite tudi nenaročeno kadarkoli med našim delovnim časom in počakate, če bo potekal kak termin. Ne sprejemamo le zadnjo uro v delovnem času. Termin rabite rezervirati, če želite narediti še kak piercing, ali pa bi se radi z nami glede česa posvetovali, če imate za zamenjati večjo količino piercingov itd.

 • Kakšni so možno načini plačila v vašem studiu?

Sprejemamo gotovino ter kartice, darilne bone. Možno je tudi mešano plačilo (torej del z gotovino, del na kartico).

 • Ali lahko za prebadanje prinesem s sabo svoj nakit?

Da, če je nakit iz našega studia! Če ste si že kdaj delali pri nas kak piercing in še imate star nakit, ga lahko prinesete s sabo, in bomo videli, če lahko kaj od tega uporabimo za nov piercing. Dobro je, če nakit prejmemo že prej, da ga lahko že pred vašim terminom tudi reprocesiramo. 

NE sprejemamo pa nakita, ki ni iz našega studia. Če nakit ni bil kupljen pri nas, žal ne moremo zagotoviti, da je nakit zares primeren in varen za vstavljanje v piercinge.

 • Ali lahko pridem k vam po drugo mnenje?

Seveda! Lahko se oglasite v našem studiu kadarkoli med našim delovnim časom. Če gre za drugo mnenje glede izvajanja določenega piercinga, ki bi ga tudi želeli delati v primeru, da vam povemo, da imate primerno anatomijo oz. ga lahko delamo, potem se lahko dogovorite tudi za termin za prebadanje, da bomo imeli dovolj časa za vse.

Posvet je plačljiva storitev.

 • Nekje so mi povedali, da ne morem imeti septum piercinga. Je to res?

Piercingi v nosnem septumu so krasni piercingi, ki se super celijo, so pa precej zahtevni za narediti. Marsikdaj se zgodi, da ima posameznik bolj zahtevno anatomijo (deviacija septuma). V studiu IBUA ne zavračamo ljudi, ki imajo deviacije septuma, saj imamo ogromno izkušenj in uspeha s prebadanjem tovrstnih septumov.

V našem studiu smo izvedli že ogromno piercingov v nosnem septumu tudi osebam z močnimi deviacijami septuma, ti pa so te piercinge tudi uspešno zacelili. Z veseljem bomo ta piercing naredili tudi vam.

 • Ali delate pri vas piercinge s pištolo?

Ne. Izvajanje piercingov s pištolami za luknjanje je z zakonom prepovedano. To orodje namreč predstavlja veliko težav. Problem je že pri sami napravi, saj se je ne da ustrezno očistiti in sterilizirati, zato izvajanje ni higienično. Naprava tudi ni za enkratno uporabo in jo uporabljajo na več ljudeh. Pri prebadanju s pištolami se sama luknjica naredi s kosom nakita, ki pa ni oster, zato nakit tkivo pretrga (namesto da bi ga prebodel, kot to naredi igla). To je precej travmatična izkušnja za tkivo, kar povzroča težavno, dolgo ter celo neuspešno celjenje. Druga težava pri nakitu je tudi to, da ni primerne debeline in dolžine za piercing, problem pa je tudi sam material, saj ne vemo dejansko, iz česa je.

V studiu IBUA izvajamo piercinge s sterilnimi iglami za enkratno uporabo, ki so narejene specifično za izvajanje piercingov. Prebadanja izvajamo v sterilnem okolju, za piercinge pa uporabljamo nakit, ki ustreza vsem ASTM ter ISO standardom in je primeren za dolgoročno nošenje.

 • Ali delate pri vas „navadne uhane“?

Da, prebadamo tudi ušesne mečice. ☺

 • Moj otrok si želi imeti piercing. Od katere starosti naprej si lahko osebe pri vas delajo piercinge?

Piercinge izvajamo od 12. leta starosti naprej. Do dopolnjenega 15. leta starosti je obvezno spremstvo starša oziroma zakonitega zastopnika (videti bomo morali tudi rojstni list osebe, ki si bo delala piercing pri nas). Po dopolnjenem 15. letu spremstvo ni več potrebno.

 • Ali imate na voljo darilne bone? Do kdaj veljajo?

Da, pri nas lahko dobite tudi darilne bone. Prevzamete jih lahko kadarkoli med našim delovnim časom, lahko pa vam jih tudi pošljemo po pošti s plačilom ob povzetju ali predhodnim plačilom preko TRR. Znesek oz. višino darilnega bona si določite sami. Naši darilni boni pa nimajo nobenega roka veljavnosti – koristite jih lahko kadarkoli, dokler studio IBUA obratuje.

 • Z mojim piercingom je nekaj narobe. Kaj lahko naredim?

Kontaktirajte nas na pregled.ibua@gmail.com s fotografijami piercinga, zraven pa nam tudi podajte čim več informacij (koliko je piercing star, kako zanj skrbite, podroben opis težav, se je nakit že kdaj zamenjal). Lahko se tudi oglasite pri nas med našim delovnim časom in počakate, če bo potekal kak termin.

 • Na nosnici/ušesnem hrustancu/v ustnici si želim imeti obroček. Ga lahko imam že od začetka?

Žal ne. Zaradi svoje oblike obročki povzročajo precej težav, če jih vstavimo v nezaceljene piercinge. Na začetku vstavimo raven nakit (ki je tudi dovolj dolg, da ima piercing dovolj prostora za zatekanje) in s tem omogočimo optimalno celjenje. Obročke lahko vstavimo šele, ko so piercingi popolnoma zaceljeni. Ob pravilni negi je za nosnice to približno pol leta, za ušesni hrustanec okoli leta dni, za piercinge v ustnicah pa tri do štiri mesece.

Izjema pri ušesnem hrustancu so daith ter rook piercingi, ki zaradi narave/oblike tkiva zahtevajo, da jih naredimo in celimo z zakrivljenim nakitom.

 • Ali si lahko delam piercing med nosečnostjo in/ali v času dojenja?

Žal ne, saj je imunski sistem med nosečnostjo zelo obremenjen. Dobro je, da s prebadanjem počakate vsaj 3 mesece od poroda oziroma odkar ste prenehali z dojenjem.

 • Nisem bol:na, jemljem pa oziroma sem do pred kratkim jemal:a antibiotike. Ali to predstavlja težavo?

Če jemljete oziroma ste pred kratkim jemali antibiotike, potem žal ne bomo mogli delati piercinga. Piercingi so namreč precejšnji zalogaj za naš imunski sistem, kadar jemljemo antibiotike pa ga ti precej oslabijo. Zato moramo s prebadanjem počakati vsaj 4-6 tednov odkar ste vzeli zadnjo dozo antibiotika, da se vaš imunski sistem ponovno okrepi in je pripravljen na celjenje piercingov.

Če jemljete antibiotike ali kakršnakoli druga zdravila, ki vplivajo na imunski sistem, prosimo, da nas glede tega obvestite oz. opozorite pred prebadanjem in se dogovorimo, kako naprej.

 • Trenutno jemljem zdravilo Izotretinoin/Accutane. Ali si lahko v tem primeru naredim piercing?

Žal ne. Ta zdravila zelo vplivajo na kožo oziroma celjenje kože, zato lahko povzročijo veliko težav pri celjenju piercingov. Zato ne izvajamo piercingov, če trenutno jemljete to zdravilo.

Če ste začeli jemati izotretinoin, ko piercinge že imate, ti pa še niso bili takrat zaceljeni, nadaljujte z redno nego piercingov po navodilih in pozorno spremljajte, kako se vaši piercingi obnašajo. Če se pojavijo kakšne težave, nas kontaktirajte in nam pri tem omenite, da jemljete to zdravilo, pa bomo skupaj videli, kaj se da narediti. 🙂 

V primeru, da jemljete kakšno drugo zdravilo za zdravljenje mozoljavosti, aken ali drugih kožnih obolenj in niste prepričani, če bi to kakorkoli vplivalo na celjenje piercingov, nas kontaktirajte glede tega in se bomo pozanimali. 

 • Si lahko delam piercing na nosu ali septumu, če imam alergije ali pogosto trpim za prehladi?

Pogosto brisanje nosu precej draži in iritira nezaceljene piercinge. Če pogosto trpite za prehladi ali vas mučijo alergije, svetujemo, da prebadamo v obdobju, ko veste, da boste dlje časa zdravi ali vas alergije ne bodo mučile.

Zavedamo se, da težko predvidimo, kaj se nam bo dogajalo v življenju. V studiu IBUA nam je zdravje naših strank ter uspešno celjenje na prvem mestu. V primeru, da smo piercing naredili in zbolite, kar nadaljujte z redno nego in spremljajte, kako se vaš piercing obnaša. Če opazite težave, nas nemudoma kontaktirajte in bomo skupaj našli vzrok za težavo ter ustrezno rešitev.

 • Imam lahko industrial piercing?

Seveda – če imate ustrezno anatomijo. Industrial piercingi so piercingi, kjer sta dve ali več luknji povezani z enim kosom nakita. Obstaja več različnih piercingov te vrste, in ker nimamo vsi enakih ušes, imamo tudi različno anatomijo primerno za različne piercinge.

Na začetku termina vedno najprej pregledamo anatomijo in se posvetujemo, kakšne imamo možnosti. Če nimate primerne anatomije za en tip industrial piercinga, še ne pomeni, da ne morete imeti kakšnega drugega. ☺

 • Ali pošiljate vaše izdelke tudi po pošti? Kaj moram vedeti glede tega?

Da, izdelke pošiljamo tudi po pošti. Plačate lahko ob povzetju ali s predhodnim nakazilom na TRR. Poštnina znaša 5€.

Če želite kupiti nakit, potem od vas potrebujemo še nekaj informacij o samem nakitu: debelina, premer ali dolžina, stil nakita; če gre za nakit brez navoja ali z navojem (oz. če palčko že imate in želite le nastavek, potem prav tako, če gre za nakit z ali brez navoja).

Univerzalnih velikosti žal ni, zato potrebujemo te informacije. Če namreč vzamete nakit, za katerega se izkaže, da vam je predebel/pretanek, prekratek/predolg, prevelik/premajhen, nakita ne sprejemamo nazaj oziroma vam ga ne zamenjamo za drugo velikost. Če ne veste, kakšne velikosti potrebujete, potem svetujemo, da se raje ob priliki oglasite v studiu in vam bomo nakit zamenjali pri nas.

 • Ali so piercingi starostno omejeni?

Piercinge delamo od 12. leta starosti naprej. Do dopolnjenega 15. leta starosti je obvezno spremstvo starša ali zakonitega zastopnika. Piercinge na prsnih bradavicah, intimne piercinge ter surface in surface anchor piercinge izvajamo le polnoletnim osebam.

 • Ali imate pri vas na voljo nakit v črni barvi?

Na kratko: ne.

Na malo daljše: da, vendar verjetno ne v takem smislu, kot ste si zamislili.

Obstaja le nekaj materialov, ki so lahko črne barve in so hkrati tudi primerni za nošenje v piercingih. To so steklo, razni naravni kamni ali les, pri kovinah pa sta na voljo črno zlato ter niobij (kadar sta ti kovini črne barve je odtenek bližje hematitu in ne zares črni). V našem studiu imamo na voljo nakit iz naravnih materialov ter iz niobija, po dogovoru pa lahko tudi naročimo nakit iz črnega zlata.

Črna barva ni zares barva temveč gre za odsotnost svetlobe oziroma je material/predmet vso svetlobo absorbiral. Žal je le malo materialov, ki so primerni za dolgoročno nošenje in obstajajo v taki barvi (ki, z vidika fizike, niti ni barva). Nakit, ki ga pogosto vidimo v črni barvi, kot si jo tukaj ljudje večinoma predstavljajo, je nizko kvaliteten nakit, narejen iz plastike ali pa iz nekega drugega materiala, ki je s črno barvo prebarvan. Največji problem je sam material. Plastika sama po sebi ni primerna za nošenje v piercingih, pri prebarvanem nakitu pa ne vemo, kaj ta barva zares je, prav tako pa ne, kaj je material, ki se nahaja pod njo. Barva se sčasoma začne krušiti in nato skupaj z materialom nakita pod njo začne prehajati v naše telo.

 • Ali imate na voljo nakit iz bioplasta oziroma plastike?

Ne, tega materiala ne uporabljamo. Plastika ni primerna za nošenje v piercingih, saj je porozna, praskajoča ter ni biokompatibilna.

 • Kateri materiali so primerni za nošenje v piercingih?

Za dolgoročno nošenje v piercingih je le nekaj primernih materialov. To so steklo, določeni naravni materiali ter določene kovine.

Med naravnimi materiali so to razni naravni kamni (npr. ametist, rožni kamen, črni oniks, tigrovo oko itd.), pa tudi les, roževina in kost. Slednji trije so porozni in so primerni za le dobro zaceljene piercinge.

Material, ki se uporablja za nakit za piercinge, mora ustrezati ASTM ter ISO standardom. Med kovinami so to določene zlitine titana (tipa ASTM F-136 ter F-2195), določene zlitine jekla (tip F-138), niobij ter 14-24 karatno zlato (v rumeni, beli ali rožnati barvi) 

V studiu IBUA uporabljamo samo certificiran nakit, ki ustreza vsem standardom. Po prebadanju strankam skupaj z navodili za nego posredujemo tudi certifikate o materialu nakita, ki smo ga uporabili pri prebadanju.

 • Želim si širiti piercinge v ušesnih mečicah. Kako lahko to naredimo na varen način? Ali lahko to naredim pri vas?

Ušesne mečice se širijo z nakitom iz kovine, stekla ali naravnih kamnov. Širjenje poteka postopoma in počasi, nadaljuje se vedno z eno velikostjo večjo od prejšnje. Med širjenji moramo počakati dovolj dolgo, da se tkivo umiri in stabilizira, preden nadaljujemo z večjo velikostjo.

S tem vam bomo seveda z veseljem pomagali v studiu. Če lukenj še nimate, vam lahko tudi že na samem začetku prebodemo mečice na večji premer – maksimalna velikost, ki vam jo lahko naredimo na začetku, je v premeru 4 mm.

 • Ali lahko preko vas naročim nakit?

Seveda. Za naročilo nakita moramo podpisati dogovor o naročilu, ob podpisu pa plačate tudi akontacijo v višini 50 % dogovorjenega zneska.

Naročilo lahko opravimo v živo ali pa se dogovorimo preko e-pošte (info@piercing-ibua.si). Če ne veste točno kakšne so mere nakita, ki ga potrebujete, raje vidimo, da se dogovorimo v živo in lahko točno izmerimo kakšne velikosti potrebujete.

Če vas zanima kakšen specifičen kos nakita, ki ste ga videli na spletu ali v našem studiu, nam lahko pošljete povpraševanje o ceni, preden se dogovorimo za naročilo.

Proizvajalci, s katerimi sodelujemo, pa so: Junipurr, Anatometal, Industrial Strength, NeoMetal, People’s Jewelry, Body Vision Los Angeles, Buddha Jewelry, Diablo Organics, Queen of the Ashes, Gorilla Glass, Maya Jewelry.

 • Kako dolgo moram nositi medicinske uhane?

Izraza “medicinski uhani” v naši industriji ne uporabljamo. Na začetku vstavimo nakit, ki je primerne dolžine, debeline in oblike oziroma tak nakit, ki bo omogočal normalno celjenje, otekanje in čiščenje piercinga.

Otekline so popolnoma normalen pojav v času celjenja. Ko oteklina uplahne, moramo nakit zamenjati za krajši kos čim prej, saj lahko predolg nakit začne povzročati težave.

Kako vem, da je res čas za menjavo? Poglejte svoj piercing. Na eni strani je bunkica ali disk, na drugi pa nastavek, ki ste ga izbrali ob prebadanju. Med njima ne bi smeli videti nič palčke. Ko vidite, da vam palčka štrli, je čas za menjavo.

Izjema so septum in daith piercingi – tem piercingom v času celjenja nakita ne menjamo.

 • V kratkem imam magnetno resonanco/slikanje zob ipd. – ali moram nakit odstraniti iz piercingov?

Če nosite nakit iz našega studia, je nakit varen za tovrstne posege. Po prebadanju smo vam poleg navodil za nego na vašo e-pošto poslali tudi certifikate o materialih nakita, ki smo ga vstavili. Te certifikate lahko pokažete izvajalcu storitve.

Nakit je običajno treba odstraniti le, če bi ta motil sliko (torej kadar je na delu telesa na katerem se izvaja preiskava) – zato se pozanimajte pri izvajalcu storitve, če morate nakit odstraniti. Če pride do tega, je dobro, da se nakit čim prej ponovno vstavi. Če tega ne morete storiti sami, vam lahko s tem pomagamo v studiu.

Nakit je običajno treba odstraniti ob operacijah, če boste pod anestezijo.

 • Ali lahko za čiščenje piercingov uporabljam katerokoli fiziološko raztopino?

Ne. Za čiščenje je primerna le sterilna fiziološka raztopina v 5 ml ampulah za enkratno uporabo ali pa sterilna fiziološka raztopina v hermetično zapakiranem spreju.