S PIERCINGI NA DOPUST


IBUA, ali lahko grem s svežimi piercingi na dopust?

Da! Je pa nekaj stvari, ki jih je pred tem dobro vedeti.

SMUČANJE TER UŠESNI PIERCINGI

Pri smučanju ter drugih zimskih športih je obvezna uporaba čelade kot zaščitne opreme. To pa za sveže piercinge ni idealno, saj tovrstne čelade pritiskajo na ušesa. Ta pritisk pa lahko privede do raznih težav pri celjenju, od iritacij do migracij, nepravilnega celjenja ter tvorbe prekomernega brazgotinastega tkiva. Marsikaj od tega je ireverzibilno. Zato odsvetujemo smučanje in podobne športe s svežimi piercingi obvezno vsaj dokler traja vnetna faza celjenja in še ne zamenjamo nakita v piercingu za krajšega. Če imate planiran tovrsten dopust, bi svetovali, da s prebadanjem počakate, dokler se sezona za vas ne konča.

Če morate kdaj v času celjenja nositi maske oziroma čelade, ki pritiskajo na piercing, svetujemo, da med čelado in piercing vsakič položite tudi čisto gazo.

KOPANJE IN PIERCINGI

Piercingi in vlaga – na žalost niso dobri prijatelji. Piercingi so rane kot vsaka druga, vlažno okolje pa otežuje celjenje ran. Zato tudi vedno poudarimo, da moramo piercinge po vsakem čiščenju tudi dobro posušiti.

Vlažno okolje samo po sebi pa ni edini razlog, zakaj se s svežimi piercingi ne smemo kopati.

Ni važno, če gre za naravne vode (morje, jezera, reke itd.) ali bazene, terme, savne in podobne stvari. Težko zagotovimo primerno čistočo vode. V vnetni fazi celjenja so rane v največji nevarnosti za okužbe in infekcije. Piercingi so rane, ki se celijo kar nekaj časa – vnetna faza traja vsaj 6-8 tednov, lahko tudi dlje. Kopanje na dopustu predstavlja velik riziko, da pride do infekcije. Kadar se rane okužijo, pa so lahko težave precej hude.

Zato v našem studiu strankam svetujemo, da si morebitno prebadanje načrtujete tako, da se boste lahko izogibali kopanju, dokler je piercing v vnetni fazi celjenja.

Če se piercing vseeno zmoči, ga sperite z navadno pitno vodo (dobro je imeti s sabo plastenko vode, iz katere ne pijete) ali sterilno fiziološko raztopino in potem tudi dobro osušite.

KAJ JE DOBRO IMETI S SABO NA DOPUST?

  • Rezervni nakit: dobro je imeti s seboj kakšen rezervni kos nakita, v primeru, da izgubite nakit iz piercinga (dobro je, da občasno preverite, če navoji na nakitu dobro držijo in ga po potrebi zategnete).
  • Sterilna fiziološka raztopina (v spreju ali ampulah) za čiščenje piercinga.
  • Plastenka pitne vode: iz te plastenke ne pijete, temveč jo uporabite samo za spiranje piercinga (po potrebi)
  • Papirnate robčke, brisače ali gaze, ki jih uporabite samo za čiščenje oziroma sušenje piercinga.
  • Svežo posteljnino oziroma dodatno brisačo, na kateri boste lahko ležali oziroma spali. To uporabljajte samo za spanje!
  • Razkužilo Ofenosept: s sabo ga imejte le za nujne primere, v primeru, da bi prišlo do kakšne težave in bi vam po posvetu svetovali, da k redni negi dodajte še uporabo tega razkužila.

Poleg tega je priporočljivo, da se predhodno tudi pozanimate, kje je najbližji studiu v okolici kraja, kamor greste na dopust. Tako boste imeli nekoga, na kogar se lahko obrnete, če bo prišlo do težave  z vašimi piercingi.

Seveda smo vam na voljo tudi v piercing studiu IBUA. V primeru, da nastopijo kakšne težave pri celjenju, nas kontaktirajte na pregled.ibua@gmail.com in vam bomo poskusili pomagati na daljavo.