Nega piercingov


NEGATe smernice nege piercingov temeljijo na izkušnjah piercerjev in trenutnem mnenju industrije, ki so bili pridobljeni iz strokovnih izkušenj, zdrave pameti, raziskav in klinične prakse. Nismo zdravniki in naši predlogi, bodisi v pisni ali ustni obliki, se ne bi smeli razumeti kot zdravniški nasvet ali kot nadomestek le tega. Če sumite na okužbo ali drug resen problem, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Hkrati se zavedajte, da mnogi zdravniki nimajo posebnega znanja in potrebnega usposabljanja o piercingih in odstranjevanju nakita, kar lahko v nekaterih primerih pripelje do dodatnih zapletov.


ČIŠČENJE SVEŽEGA PIERCINGA

 • Izpiranje ali obkladki s fiziološko raztopino

RAZTOPINAIzpiranje ali obkladki s fiziološko raztopino dvakrat dnevno lahko pospeši proces celjenja, zmanjša možnost infekcije in pomaga pomiriti razdražen ali občutljiv piercing. Uporaba tople fiziološke raztopine poveča cirkulacijo na prebodenem mestu in odstranjuje limfo ter nečistoče iz piercinga.

Navodila:

Fiziološko raztopino lahko kupite v lekarni. Ne mešajte je sami, saj je velika verjetnost, da razmerje ne bo pravo, ali da v rano vnesete bakterije in nečistoče.

Raztopino lahko segrejete na prijetno temperaturo -ne sme biti vroča ali vrela. Piercing izpirajte s curkom fiziološke raztopine, dokler ne odstranite s kože ali nakita vseh nečistoč (zasušen izcedek). V primeru, ko je na piercingu preveč zasušenih nečistoč, naredite obkladek s toplo fiziološko raztopino; sterilen zloženec ali papirnato brisačo namočite v fiziološko raztopino in položite čez piercing za 30-60 sekund. Topla fiziološka raztopina bo razmehčala zasušeno limfo in zlahka jo boste odstranili s piercinga.

Po čiščenju področje dobro osušite z sterilnim zložencem ali papirnato brisačo. Za sušenje težko dostopnih piercingov lahko uporabite fen za sušenje las, če ima ta nastavitev za pihanje mrzlega zraka.

 • Oralni piercingi

NEGA ORALNI PEARCINGNega svežih oralnih piercingov je zelo enostavna. Vzdržujte ustno higieno, kakor ste do zdaj. Umivajte si zobe 2x dnevno z novo zobno ščetko (stara je polna bakterij, katere lahko ovirajo celjenje). Lahko uporabljate razredčeno (pol pitne vode in pol ustne vode) brezalkoholno ustno vodo 2x dnevno, če ste jo uporabljali že pred prebadanjem. Če sicer za ustno higieno niste uporabljali ustne vodice, je tudi po prebadanju ne uporabljajte.

Prekomerno uporabljanje ustne vode ali uporaba ustne vode, ki vsebuje alkohol lahko ubije VSE bakterije, ki sicer ščitijo ustno votlino pred prekomernim razmnoževanjem gljiv in drugih mikroorganizmov.

Po obroku, pijači ali kajenju izpirajte usta z navadno vodo ali ohlajenim žajbljevim čajem. Žajbljev čaj lahko skuhate zjutraj in ga imate s sabo. Vsak dan si skuhajte svež čaj (zavrzite kar je ostalo od včeraj).

Popolnoma normalno je, da je piercing občutno zatečen prvih nekaj dneh po prebadanju. Začetna oteklina po navadi traja 3-5 dni, preostanek otekline počasi uplahne v roku enega meseca. Zaradi otekline je začetni kos nakita v oralnem piercingu precej daljši kot bi ga zares rabili. Nakit zamenjajte za krajšega, ko oteklina uplahne. Krajši nakit bo bolj udoben in bolj varen za dlesni in zobe. V prvih 3-5 dneh, ko je piercing občutno zatečen lahko jeste sladoled, pijete mrzle pijače ter pustite da se zdrobljen led stopi v ustih – vse to bo pomagalo, da oteklina hitreje uplahne. Ne pijte s slamico s svežim piercingom v jeziku.

Izogibajte se kajenju, pitju kave in alkohola ter konzumiranju psihoaktivnih substanc. Vse to povzroča prekomerno zatekanje, krvavitve, bolečino in druge težave med celjenjem.

Jeste lahko vse, razen prevroče ali začinjene hrane. Žvečite pazljivo, saj je nakit predolg in ga lahko ugriznete.

Ne igrajte se z nakitom, saj lahko poškodujete tkivo, ki se celi.

Izogibajte se poljubljanju in oralnim spolnih odnosom, tudi če ste v monogamni vezi. S tem lahko v svežo rano preko telesnih tekočin vnesete mikroorganizme drugih ljudi.


MED CELJENJEM PIERCINGA

 • Naj bo vaša nega preprosta. Te smernice nege so določene na podlagi tega kar je bilo preizkušeno in zdravo, zato prosimo, da razumete, da imamo najboljše namene.
 • Ne dotikajte se piercinga z umazanimi rokami. Piercinga se lahko dotikate samo s sveže umitimi rokami med čiščenjem ali ko zategujete kroglice.
 • Ne premikajte nakita. Nobene potrebe ni, da premikate ali vrtite svoj nakit saj lahko s tem povzročite draženje in poškodbe tkiva med celjenjem. Nakit, ki smo ga vstavili v vaš piercing je najboljši na trgu, je biokompatibilen in se ne bo sprijel z vašim tkivom.
 • Ne nosite pretesnih oblačil. Tesna oblačila lahko premaknejo nakit proč od koder običajno počiva, kar povzroča draženje in nelagodje. Izogibajte se spanju na trebuhu s piercingom v popku ali prsnih bradavicah.
 • Vaš piercing ne sme priti v stik s telesnimi tekočinami drugih ljudi. To je pomembno zato, ker se bakterije iz vašega telesa razlikujejo od bakterij drugih ljudi, kar lahko privede do okužbe.
 • Izogibajte se kopanju v vodah kot so bazeni, jacuzziji in v svoji lastni kadi, prve tri mesece. Če je kopanje neizogibno, zaščitite piercing z vodoodpornim kirurškim obližem, ki bo zaščitil vaš svež piercing pred nečisto vodo. V čistem morju, rekah in jezerih se lahko kopate s svežim piercingom pod pogojem, da je voda čista ter poskrbite za higieno piercinga po kopanju.
 • Izogibajte se nanašanju negovalne ali dekorativne kozmetike na področje vašega piercinga, saj povzroča draženje, nelagodje, zaplete in podaljšano celjenje. To vključuje ličila, kreme, tonike, losjone, peelinge itd.
 • Skrbite zase. Vaše telo bo zagotovilo optimalno celjenje vašega piercinga, kadar ste zdravi. Najboljša stvar, ki jo lahko storite za vaš piercing je zdrava prehrana in dovolj spanja. Dober multivitaminski izdelek, ki vsebuje cink in vitamin C lahko pomaga vašemu imunskemu sistemu, da kar se da hitro zaceli piercing.

NE UPORABLJAJTE

ne-alkohol

 • Vodikov peroksid, alkohol ali kakršnakoli razkužila, saj kožo izsušijo in zavirajo tvorbo novih celic ter podaljšujejo proces celjenja.
 • Mazila kot so Bacitracin, Neosporin, Bepanthen ali katerihkoli drugih proizvodov na osnovi petroleja. Petrolej (petroleum) preprečuje dostop kisika do piercinga in limfi da se izteka ter ustvarja toplo in vlažno okolje v katerem se lahko razmnožujejo bakterije.
 • Kirurškim razkužilom kot so jod in Betadin. Ti izdelki so premočni, povzročajo draženje in bodo naredili več škode kot koristi.
 • Antibakterijska mila, saj vsebujejo kemikalije, ki spodbujajo prekomerno brazgotinjenje in niso namenjena za uporabo na poškodovanem tkivu.

ČAS CELJENJA PIERCINGOV

Prosimo, vzemite na znanje, da so podani časi celjenja okvirni, saj se vsak posameznik celi različno dolgo. Na celjenje piercingov  vpliva nega, starost, prehrana, splošno zdravje, stres, klima itd.

 • Surface anchor: 4-6 mesecev
 • Bridge: 6-12 mesecev
 • Hrustanec: 6-12 mesecev
 • Ušesne mečice: 4-6 mesecev
 • Obrvi: 6-12 mesecev
 • Male ustnice: 2-3 mesece
 • Velike ustnice: 6-9 mesecev
 • Ustnice: 3-4 mesece
 • Popek: 6-12 mesecev
 • Prsne bradavice: 12-16 mesecev
 • Nos: 6-12 mesecev
 • Jezik: 3-4 mesece