Zakaj anodiziramo?


ANODIZACIJAAnodizacija je postopek čiščenja in pasiviziranja titana. Med anodizacijo se na površini nakita ustvari sloj titanovega dioksida. Z rastjo oksidacijskega sloja med anodizacijo, se zapolnijo vse površinske nepravilnosti, praske in razpoke na nakitu, ki so prostemu očesu nevidne.  S tem postane površina nakita popolnoma gladka, brez nečistoč, kot so ostanki polirne paste in mikro opilkov kovine, ki ostanejo na nakitu med proizvodnjo. Oksidni sloj se ne lušči, je popolnoma biokompatibilen, kar pomeni, da ne moti telesa med celjenjem. Na ta način je telo popolnoma zaščiteno od kovine, kar skrajša dobo celjenja tudi do polovice.

Kaj je anodizacija ter kako se izvaja?

Anodizacija je proces, v katerem se na površini nekaterih kovin (titan, niobij, tantal, aluminij in cink) naredi prevleka s segrevanjem, kemikalijami ali elektriko. Pri titanu je prevleka, ki tvori plast, titanov dioksid. Titanov dioksid se naravno pojavlja na površini titana. Anodiziranje površine titana v piercing studiu IBUA, izvajamo z uporabo električne energije. Anodizacija se izvaja tako, da se nakit potopi v blago prevodno raztopino, nato pa zaključimo električno vezje, tako da priključimo pozitivno in negativno elektrodo.

Pri anodizaciji ne uporabljamo barv ali pigmentov. Barve na površini zaznamo zaradi odboja svetlobe skozi ustvarjeno oksidno plast. Brez prisotnosti svetlobe ne bi zaznali nobene barve. Svetloba se odbija od površine titana. Ko je nakit anodiziran, se svetloba odbija od površine skozi dodano oksidno plast. Oksidna plast filtrira svetlobne valove, ki gredo skozi in povzroča motnje v reflektirani svetlobi. To povzroči, da se svetloba izraža v različnih barvah. Barva, ki se izraža na anodiziranem nakitu iz titana, je odvisna od debeline oksidne plasti. Debelina oksidne plasti, ki se tvori med procesom je odvisna od napetosti električne energije, ki je bila uporabljena.